Vad är SEO?

Jag har jobbat med SEO sen 2006 och även om frågan kommer mer och mer sällan dyker den ändå upp. Senast var nu i veckan när jag var hos frisören och hon frågade mig vad jag jobbade med.

Sett till förkortningen står den för Search Engine Optimization, eller översatt till svenska – Sökmotoroptimering. Men sen blir det knepigare vad exakt det innebär och det finns en del åsikter på detta område. Förenklat brukar jag förklara det med att jag hjälper företag att synas bättre i sökmotorerna. Oftast följt av exemplet:

– Tänk att du har en webbshop som säljer [valfri artikel som har koppling till personen jag pratar med]. Då vill du synas när någon knappar in det i Google så de kommer till just din webbshop.

Oförståelsen försvinner ofta ur ögonen på personen och ersätts med en glimt av att förstått någonting nytt och en tänd nyfikenhet. Tyvärr finns det få enkla svar på efterföljande frågor kring vad man faktiskt gör. Det är väl därför jag gillar området, det är enkelt men ändå svårt. Dessutom jobbar sökmotorerna ständigt med att bli bättre på sitt jobb, att förse de som söker svar med tillfredsställande och bra svar. De förändringar som sökmotorerna gör ändrar därför spelreglerna hela tiden och inom SEO är det ingen, utom sökmotorerna, som har tillgång till de exakta reglerna.

Hur SEO fungerar – det är något som jag kommer att skriva flera inlägg om framöver och de kommer att bli mycket mer tekniska än detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *