Bryt det svenska bidragsberoendet

Till valet 2014 lade Piratpartiet fram ett förslag som fick mig att helt omvärdera min syn på bidrag. Om man tar bort alla bidrag, verkligen alla bidrag, finns det istället utrymme för att ge alla medborgare en grundlön. För dig som vill läsa deras förslag finns det här:
http://ledning.piratpartiet.se/arbetsloshet-ar-en-myt-infor-medborgarlon/

Tanken finner jag fenomenal. Istället för att ha ett system som kontrollerar om du är berättigad till bidrag, som betalar ut bidrag och som jagar fuskare så ger man svenska medborgare en grundsumma med pengar. Har du jobb och tjänar pengar så betalar du skatt på din lön men får ändå denna grund från staten.

Piratpartiet vinklade det som att detta var nödvändigt när mer och mer av samhället automatiserades och färre skulle behövas i arbete. Jag skulle vilja påstå att detta istället bryter passiviteten hos arbetslösa och utsatta. Idag om du ska gå från arbetslös till arbetande riskerar du din ersättning, övergången är fylld av risker. Om du istället vet att du alltid har din ersättning och att om du tjänar extra pengar så kommer förvisso en del försvinna i skatt men du kommer ändå att ha mer i plånboken är om du lät bli att jobba, då argumenterar jag för att fler skulle jobba och förbättra samhället.

Pessimisten skriker säkert att folk skulle bli lata och inte vilja jobba alls. Grunden för detta är någon slags misstro på människor. Från höger får man ofta höra att människor motiveras av pengar, om så är fallet bör detta system vara ytterst lämpligt, du tjänar alltid mer pengar om du jobbar mer. Från vänster hör man istället argument om att människor vill känna sig produktiva och vara en del av samhället, genom att då inte bestraffa dem om de går från passivitet till att deltaga i samhället känns väldigt logiskt.

Det finns helt klart de som är bättre insatta i hur man skulle kunna konstruera en fungerande medborgarlön. Den vars konstruktion jag gillar mest är http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/medborgarlon-en-alternativ.html. Vad som tilltalar mig är att kostnaden för medborgarlönen inte är låst utan beror på hur intäkterna till statskassan. Därför kan inte systemet gå back. Om samhället inte klarar av att skapa tillräckligt mycket värde utifrån vad som produceras sjunker ersättningen och det blir än mer relevant för de som inte arbetar att hitta något som betalar sig. Så fort de gör det ökar intäkterna och systemet betalar ut mer i ersättning igen.

One thought on “Bryt det svenska bidragsberoendet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *