Nätneutralitet

Gillar du Internet? Vad anser du utgör grundpelaren för Internet?

Jag gillar verkligen Internet, jag anser att det är en av flera nycklar som krävs för världsfred. Grundpelaren för Internet, enligt mig, är att om någon skaffar en internetuppkoppling får de tillgång till hela Internet. Vill de se Netflix, läsa Aftonbladet eller lägga upp en egen webbserver eller annan tjänst ska de kunna göra det utan att internetleverantören ska kunna begränsa den möjligheten. Det är vad som kallas nätneutralitet, att internetleverantören är tvungen att behandla all data lika.

Just nu går dock debatten het i USA. Där vill internetleverantörerna få möjligheten att från deras sida bestämma vilka tjänster som ingår i olika abonnemang. Någon som förklarat detta rätt bra är en av de spelrecensenter jag normalt lyssnar på innan jag köper ett nytt spel.

Även självaste presidenten i USA har uttalat sig men också konstaterat att han är maktlös i frågan. Tydligen när man privatiserat hela samhället går det inte att rösta fram en vettig person som kan bestämma vad som är bäst för folket.

I Sverige så anser jag att nätneutraliteten borde vara en självklar sak att göra till grundlag. Ett fritt och öppet Internet är grunden inte bara för vår demokrati men även för framtida upptäckter. Genom ett öppet Internet ger det nyfikna nördar obegränsade möjligheter att skapa nya Spotify, DICE, Wrapp, Starbreeze, Mojang, King osv.

Tyvärr har dagens politiker tydligt visat att de inte är intresserade av en innovativ och demokratisk framtid. De har redan stiftat ett antal lagar som begränsar friheten på Internet, oftast med USA som beställare.

Om du håller med mig om att nätneutraliteten är viktig är det minsta du kan göra att sprida detta blogginlägg vidare, skriva ett eget och länka hit eller förklara för dina nära och kära om nätneutraliteten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *