När utgivare skapar sina egna marknadsplatser

Något som stör mig varje gång jag blir utsatt för det är när jag blir intvingad till att alltid vara online för att spela eller att använda ett onödigt system.

Electronic Arts och Ubisoft är två stora utgivare av spel. De ger ut titlar som Battlefield, Need for Speed, Sim City, The Sims, Assassins Creed, Far Cry osv. Vad som stör mig är att båda utgivarna har egna marknadsplatser. Electronic Arts har flyttat sina spel in bakom något som heter Origin och de går nu enbar att handla i fysisk butik eller via Origin. Vad som stör mig är att utgivaren nu kan skapa en onlinemarknadsplats som de kontrollerar helt. Du ser inga objektiva omdömen eller spel från andra utgivare.

Varför tycker jag detta är ett problem? På PC använder jag Steam, en marknadsplats där de flesta utgivare ger ut sina spel och det finns ett community bakom. De har på senare tid även börjat jobba med att kuratera innehållet. Det betyder att skräp sorteras bort bättre eller är lättare att identifiera så man slipper kasta bort pengarna. Om något spel har buggar eller är lanserat i ett ofärdigt skick så varnas man snabbt och slipper frustrationen. Jag har också väldigt många av mina vänner där, troligen som direkt följd av att utbudet fortfarande är störst på den marknadsplatsen. Det finns andra t.ex. Good Old Games vars största fördel är att de säljer och underhåller gamla titlar. Gillar man gamla spel är det marknadsplatsen man är ute efter. De har även nya titlar.

Men spelar jag nu ett spel från Electronic Arts eller Ubisoft (Ubisofts marknadsplats heter UPlay för den som undrade) blir jag inlåst. Jag ser bara andra kamrater som för tillfället spelar något av deras spel och jag blir matad med reklam. Det finns också inbyggda microtransaktionssystem (du vet ”betala X för att få tillgång till Y eller att Z går fortare och du slipper vänta”) eller ”lojalitetsprogram” du tjänar poäng på att utföra saker i ett spel och kan då köpa saker till det spelet eller något av de övriga. Allt för att du ska stanna i Origin eller UPlay och ge fan i att titta på hela spelmarknaden och se vad som kommer från andra.

Så varför inte bara ignorera dem och låta bli att spela deras spel? Det är svårt då de köper upp titlar och utvecklare på löpande band och breder ut sig. Vill man spela någon av de större titlarna som släpps kommer man att bli intryckt i något av dessa och det känns som att de utnyttjar sin position till slå ut konkurrensen på ett oschysst sätt. Ett sätt som i mina ögon borde vara olagligt. Ingen producent eller utgivare borde få bedriva sin egen marknadsplats då det snedvrider konkurrensen. Antingen producerar du spel eller så ger du ut spel eller så säljer du spel, gör du alla tre då skadar det konkurrensen och den fria marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *